Naučijada 2019

Naučijada 2019

Naučijada 2019, organizuje se po drugi put u Zadužbini Ilije M. Kolarca, 25 maja 2019 godine. Prvi deo programa namenjen je vaspitačima, učiteljima, roditeljima i svima koji su zainteresovani za naučno opismenjavanje dece od 4 do 12 godina. Naučno-obrazovni centar za decu i mlade (NOCDM)  realizovao je projekat "Školarci-eksperimentalci" koji je sufinansiran od strane Centra za promociju nauke, Republike Srbije i decu upoznali ne samo sa prirodnim naukama, već i mineralima, glinom, ali i prvim urbanim planiranjem.

Deca su kroz radionice izvodili razne eksperimente, pravili nakit, modelovali sa glinom i upoznali se sa nastajenjem gradova i naselja. Rad u radionicama imao je za cilj da se podstakne osim individualnog i timski rad. Realizovanjem projekta "Školarci-eksperimentalci"  bila je prilika za 282 polaznika da samostalno urade eksperimente. Na Naučijadi 2019 najvredniji i najsigurniji školarci-eksperimentaci predstaviće svoje rezultate putem poster prezentacije kao i svojim usmenim izlaganjem i demonstracijom.

Osim polaznika projekta "Školarci-eksperimentalci" na Naučijadi 2019 svoje rezultate predstaviće i polaznici programa "Putovanja u svet nauke". Polaznici su tokom programa "Putovanje u svet nauke" prelazili iz nivoa u nivo, gde je svaki nivo zahtevao poznavanje predhodog nivoa. Približavanje naučnih disciplina na taj način bio je veoma kreativan i zabavan. Mali naučnici su pravi naučni ambasadori Naučno-obrazovnog centra za decu i mlade. Osim toga podsticalo se i vršnjačko obrazovanje, što je imalo vidljive rezultate i više od 65% polaznika je u svom vrtiću/školi iniciralo da pokažu svojim drugarima kako se izvode eksperimenti. Mi smo ponosni na njih a vas očekujemo na Naučijadi 2019. Prijavljivanje putem mejla: naucijada2019@gmail.com